Hoe maak je een nieuwe pagina aan in WordPress?

Een nieuwe pagina aanmaken in WordPress

Een nieuwe pagina aanmaken in WordPress is niet moeilijk. WordPress is heel eenvoudig te beheren en dat is maar één van de vele voordelen. We leggen je stap voor stap uit hoe je een nieuwe pagina kan aanmaken. Dit kan op 3 manieren.

In WordPress admin zie je in de linkerkolom pagina’s staan. Je kan op pagina klikken. Dan krijg je een overzicht van al je pagina’s op je website.

Helemaal bovenaan zie je een button nieuwe pagina. Klik erop om de nieuwe pagina aan te maken in WordPress.

Button nieuwe pagina toevoegen

Je kan via de linkerkolom en de tab pagina ook meteen op nieuwe pagina toevoegen klikken.

Nieuwe pagina aanmaken in WordPress

Of je kan een bestaande pagina dupliceren en dan aanpassen. Dit is handig als je dezelfde lay-out wil gebruiken. Je hoeft dan de pagina niet van nul op te bouwen.

Hiervoor ga je terug naar het overzicht van de pagina’s. Ga met je muis over de pagina die je wil kopiëren. Dan verschijnen de verschillende opties. Klik op dupliceer.

een bestaande pagina kopiëren

Je hebt nu een nieuwe pagina aangemaakt in WordPress. Je kan deze beginnen aanpassen. Hoe je de lay-out aanpast, hangt af van welke page builder er gebruikt wordt. Maak je geen gebruik van een page builder, dan kan je volgende elementen toevoegen.

De titel

Je begint met het kiezen van een goede titel.

Deze kun je eenvoudig invoeren door in het titelvak te klikken. De titel wordt in het algemeen in een groter lettertype bovenaan de pagina weergegeven op je website.

Onder het titelvak zie je de tekst “permalink”. Dat is het directe adres van de betreffende pagina. Bovendien is dit adres van belang voor je vindbaarheid in Google. Verwerk dus het belangrijkste zoekwoord van de betreffende pagina in deze URL. Er wordt automatisch een permalink aangemaakt op basis van je titel. Je kan deze wijzigen. Het is belangrijk dat je deze zo eenvoudig mogelijk houdt voor Google en andere zoekmachines. Hier kan je alvast meer lezen over permalinks.

Afbeeldingen toevoegen

Onder de permalink zie je de tekst “media toevoegen”. Via deze link kun je afbeeldingen en video’s op de pagina toevoegen.

Rechts naast de tekst “media toevoegen” zie je twee tabbladen : “visueel” en “tekst”. Het tabblad tekst is voor wanneer je HTML code wil gebruiken.Het tabblad “visueel” is de gewone “Word” weergave. Als je in dit tabblad teksten typt en deze bijvoorbeeld een andere kleur geeft of schuin zet, wordt dit ook zo op je website weergegeven.

De werkbalk in de WordPress tekst editor

Je tekst aanpassen kan heel gemakkelijk met de werkbalk die je bovenaan het tekstvak ziet. Deze ken je ongetwijfeld ook uit Word of een andere tekstverwerker. Op de eerste knop van de bovenste rij vind je een selectieveld met de tekst “paragraaf” (of “alinea”).

tekst aanpassen in wordpress

Als je daarop klikt zie je nog meer mogelijkheden. Als je een tekst selecteert kun je altijd een van deze mogelijkheden kiezen. Gebruik voor gewone tekst altijd “paragraaf” of “alinea”, voor de hoofdtitel Koptekst 1 (H1), voor de belangrijkste tussenkopjes gebruik je “koptekst 2”, voor iets minder belangrijke tussenkopjes gebruik je “koptekst 3” en voor de minst belangrijke tussenkopjes “koptekst 4”. Als je dat consequent doet heb je al een goede basis voor je SEO!

Pagina bewaren of publiceren

Eens je klaar bent kan je de pagina publiceren of opslaan als concept en later publiceren.