Een veilige website of webshop is belangrijk voor de beheerder, maar zeker ook voor de klant. Bezoekers zijn sneller in staat om tot conversie over te gaan wanneer men zich vertrouwd en veilig voelt op een webshop. Mede door de groeiende populariteit van de E-commerce, is een SSL-certificaat en een beveiligde verbinding via HTTPS vandaag een nieuwe standaard geworden.

Wat is SSL en HTTPS?

SSL (Secure Socket Layer) is het meest gebruikte beveiligingsprotocol. Dit protocol zorgt ervoor dat webbrowsers een veilige verbinding kunnen maken met een webserver via het internet. SSL zorgt er voor dat de eindgebruiker niets meer hoeft te ondernemen om zeker te zijn van een veilige surfsessie.

Met een SSL-encryptie komt er een HTTPS-verbinding tot stand. Hiermee zijn alle gegevens beschermd tegen buitenstaanders. HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) is de uitbreiding op het HTTP-protocol. Soms (maar minder en minder) zie je nog HTTP-verbindingen. Het verschil tussen HTTP en HTTPS zit hem in de beveiliging.

HTTP op zich is niet onveilig, maar is wel kwetsbaarder voor spionageaanvallen die hackers toegang geven tot online accounts en gevoelige informatie van de gebruiker, wanneer belangrijke informatie zoals betaal- en aanmeldingsgegevens worden ingegeven. Met een HTTPS-verbinding wordt dergelijke gegevens gecodeerd en beveiligd. 

In de browser zie je de aanwezigheid van een veilige SSL / HTTPS-verbinding aan het hangslot in de adresbalk bovenaan. Sinds kort werd dit nog verduidelijkt en zie je “Veilig” ernaast staan in het groen.

Wat doet een SSL-certificaat/HTTPS-verbinding nu concreet?

 • De beveiliging van online transacties met creditcards.
 • De beveiliging van logingegevens (bv. wachtwoorden) en gevoelige info die online wordt uitgewisseld.

 

VOOR DE BEHEERDER:
 • Een beveiligde website/webshop zorgt voor een hogere ranking in Google!
 • Het geeft je meer inzicht in de bezoekers in Google Analytics.
 • Een hogere kwaliteitsscore in Google AdWords.

 

VOOR DE EINDGEBRUIKER:
 • Het straalt veiligheid en vertrouwen van de website/webshop uit, wat zorgt voor een grotere kans op conversie!

Overschakelen van HTTP naar HTTPS?

Wil jij ook overschakelen van HTTP naar HTTPS, neem dan zeker contact met ons op en we helpen je om dit voor je in orde te brengen!

Volgende zaken houden wij in het oog bij de aanpassing, zodat we op SEO vlak ook goed zitten:

 • Wij zorgen voor de installatie van het certificaat op de server.
 • We zorgen voor redirects van HTTP naar HTTPS. Zodat bezoekers op de juiste pagina terecht komen vanuit Google en geen foutpagina’s (404 pagina) te zien krijgt. Hiervoor gebruiken we 301 redirects.
 • We zorgen voor de create van een nieuwe sitemap en sturen deze door naar Google en/of Bing.
 • Samen met u overlopen we de interne links op de website om deze ook om te zetten naar HTTPS.
 • Nog andere zaken die we verder controleren om alles in orde te zetten.