Wat is Magento? En wat moet je er over weten?

 

Wanneer je een webshop start, zal de keuze van de software om je webshop te bouwen één van de belangrijkste keuzes zijn. Magento is zo’n een e-commerce software dat wordt gebruikt om professionele webshops mee te bouwen. Het is trouwens het populairste webshop systeem dat vandaag wordt gebruikt. Met Magento kun je namelijk een volledig op maat gemaakte webshop bouwen met alles erop en eraan (betaalkoppelingen, voorraadbeheer, facturatie, enz.) en kun je die ook verder uitbreiden met tal van handige plugins en extensies.

Magento Community vs Magento Enterprise

Er zijn verschillende versies van Magento. De Community versie is het populairst en is volledig gratis. De Magento Enterprise editie is het meest uitgebreide Magento-pakket en is betalend. Deze versie is eerder geschikt voor de grotere webshops. Het is altijd mogelijk om over te stappen van de ene versie naar de andere.

Populariteit in cijfers

Uit een studie van Aheadworks blijkt dat Magento anno 2016 de mondiale markt van e-commerce software domineert met 29,1%! WooCommerce volgt Magento op de voet met 26,5%.

E-commerce platforms populariteit 2016

De voordelen op een rijtje

 

Gebruiksvriendelijk 

Magento is een Amerikaans product en werd dus van in het begin gelanceerd met een internationaal karakter. Hierdoor zijn er standaard verschillende taalpakketten en lokale betaalsystemen voorzien. Met een Magento webshop kunt u eenvoudig een productcatalogus toevoegen. Ook orders beheren, facturen en verzendingen aanmaken, enz gaat vlot in Magento. Verder ondersteunt Magento ook de koppeling met uw ERP of PIM systeem om uw klantenbestand, productvoorraad, boekhoudpakket, … te integreren in de webshop.

Open Source software

Magento is een open source software. Hiermee wordt bedoeld dat de code van de software door iedereen kan bekeken, bewerkt of verbeterd worden. Alle programmeurs of specialisten hebben toegang tot de code van Magento. Zij kunnen dus bijvoorbeeld bepaalde verbeteringen toevoegen aan de software. Het open source karakter van Magento is daarmee dan ook één van de grootste voordelen van het programma.

Modules

Een webshop in Magento is erg flexibel. Het biedt de verkopers veel controle over hoe de webshop er uitziet en welke functionaliteiten de webshop heeft. Met de keuze tussen oneindig veel uitbreidingen en functionaliteiten of modules, maakt Magento het dus mogelijk om de webshop volledig op maat te maken. Deze modules kunnen gebruikt worden voor webshop optimalisatie, maar ook bijvoorbeeld voor marketing doeleinden (standaard heeft Mageno trouwens ook veel marketingmogelijkheden). 

Zo is er een module om de snelheid te optimaliseren, of om beter in te zoomen op een product. Een andere populaire module is de ‘One step checkout’. Deze plugin zorgt ervoor dat de standaard 6 stappen in de check-out van Magento worden teruggebracht naar één. Verder zijn er nog extensies die gedetailleerde bezoekersdata bijhouden en rapporteren, of modules met geavanceerde review of blog mogelijkheden,…

Het aantal modules waaruit men kan kiezen is oneindig. Dit maakt het niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken uit welke extensies u nu werkelijk nodig heeft. U dient dus zelf te bepalen wat uw persoonlijke doelen zijn en wat u wilt bereiken, met de klant als focuspunt.

Tot slot 

Magento is het meest gebruikte en snelst groeiende e-commerce platform ter wereld. Het wordt wereldwijd gebruikt om kwalitatieve webshops te maken. Het flexibele en gebruiksvriendelijke karakter maakt Magento geschikt voor zowel beginners als gevorderden.