Hoe maak je een blogbericht in Wordpress?

Hoe maak je een blogbericht in Wordpress?

Wil je een blogbericht maken in Wordpress? Voor je SEO-optimalisatie is dat alleszins een goede zet! Regelmatig interessante content posten voor jouw doelgroep zorgt voor een betere vindbaarheid in Google. Google houdt van een nieuwe content en hoe meer bezoekers er op jouw site komen, hoe hoger je ranking zal worden.

Zo kan je een blogbericht maken in Wordpress

Ga in de linkerkolom van Wordpress naar Berichten en klik op Nieuw bericht. Een blogbericht maken gaat eigenlijk op dezelfde manier als het aanmaken van een pagina.

Blogbericht maken in Wordpress

Je kan je bericht onder een bepaalde categorie hangen of er tags aan toewijzen. Deze maak je ook aan via Berichten > Categorieën of Tags. Op deze manier worden je berichten geordend.  De bezoeker kan dan makkelijk berichten terugvinden van een bepaald onderwerp. Je kan bijvoorbeeld een categorie "Online marketing" maken. Met daaronder verschillende tags zoals Google Ads, Social Media, ...

Waar worden je blogberichten getoond?

Je kan instellen op welke pagina je de blogberichten wil tonen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Lezen en kies je de pagina.

Vervolgens kun je nog instellen hoeveel berichten er per pagina getoond dienen te worden. Ook kun je instellen of de volledige tekst van het bericht getoond wordt op de pagina met recente berichten of alleen een samenvatting.

Ten slotte zie je nog de instelling voor zoekmachine zichtbaarheid, met de optie zoekmachines te blokkeren. Door hier een vinkje te plaatsen wordt er een “no index, no follow” metatag toegevoegd op iedere pagina waardoor je website niet wordt opgenomen in Google. Het spreekt voor zich dat je dit hokje niet aanvinkt, je wilt immers dat Google je website wel kan vinden. Deze functie is vooral bedoeld voor websites die nog in ontwikkeling zijn, maar vergeet het dan niet uit te vinken als de website klaar is.

De Lees meer button

Op de blogpagina wordt normaal slecht een klein stukje van het bericht weergegeven. Als je op de titel van het bericht klikt ga je verder naar het volgende bericht. In een aantal thema’s staat ook een “lees meer” linkje onder dit stukje.

Je kunt zelf bepalen hoe lang het stukje op de verzamelpagina moet zijn met de knop “meer lezen tag invoegen”. Deze knop vind je in de werkbalk (zie onderstaande afbeelding).

 

 

 

De werking van deze knop is heel eenvoudig: klik met de muis direct na de plaats waarna je de tekst wilt afkappen en klik vervolgens op deze knop. Er komt dan automatisch een lijn in het bericht te staan om aan te geven waar de tekst beëindigd wordt.

 

 

 


Hoe pas je permalinks aan in Wordpress?

Hoe pas je permalinks aan in Wordpress?

Wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt, wordt er automatisch een permalink gegenereerd. Je kan deze permalinks aanpassen in Wordpress. De permalink is de URL van jouw pagina. Deze wordt onder andere gevormd door de titel van de pagina. Dit noemen we de slug. Wanneer je niet tevreden bent over de gegenereerde permalink of je wijzigt de titel van je pagina, kan je deze slug bewerken.

Zo kan je een permalink aanpassen in Wordpress

Als je permalinks wil aanpassen in Wordpress, klik je op de knop bewerken. Doe dit bij voorkeur alleen als je de pagina net hebt aangemaakt. Als de pagina al een tijdje online stond en je wijzigt de link, dan voorzie je best een redirect. Anders stuur je bezoekers naar een pagina die niet meer bestaat. Zo verlies je verkeer naar je website. Je kan in Wordpress met een tool werken om je "broken links" in de gaten te houden.

Maak je permalink zo eenvoudig mogelijk

Goede of "mooie" permalinks zijn zowel voor de gebruikerservaring als voor SEO belangrijk. Via de instellingen > permalinks kan je voor SEO vriendelijke URL's kiezen die bijvoorbeeld bestaan uit de titel. Zorg er gewoon voor dat zoekmachines en de gebruiker weten waarvoor jouw pagina of bericht gaat.

 


Hoe maak je een nieuwe pagina aan in Wordpress?

Een nieuwe pagina aanmaken in Wordpress

Een nieuwe pagina aanmaken in Wordpress is niet moeilijk. Wordpress is heel eenvoudig te beheren en dat is maar één van de vele voordelen. We leggen je stap voor stap uit hoe je een nieuwe pagina kan aanmaken. Dit kan op 3 manieren.

In Wordpress admin zie je in de linkerkolom pagina's staan. Je kan op pagina klikken. Dan krijg je een overzicht van al je pagina's op je website.

Helemaal bovenaan zie je een button nieuwe pagina. Klik erop om de nieuwe pagina aan te maken in Wordpress.

Button nieuwe pagina toevoegen

Je kan via de linkerkolom en de tab pagina ook meteen op nieuwe pagina toevoegen klikken.

Nieuwe pagina aanmaken in Wordpress

Of je kan een bestaande pagina dupliceren en dan aanpassen. Dit is handig als je dezelfde lay-out wil gebruiken. Je hoeft dan de pagina niet van nul op te bouwen.

Hiervoor ga je terug naar het overzicht van de pagina's. Ga met je muis over de pagina die je wil kopiëren. Dan verschijnen de verschillende opties. Klik op dupliceer.

een bestaande pagina kopiëren

Je hebt nu een nieuwe pagina aangemaakt in Wordpress. Je kan deze beginnen aanpassen. Hoe je de lay-out aanpast, hangt af van welke page builder er gebruikt wordt. Maak je geen gebruik van een page builder, dan kan je volgende elementen toevoegen.

De titel

Je begint met het kiezen van een goede titel.

Deze kun je eenvoudig invoeren door in het titelvak te klikken. De titel wordt in het algemeen in een groter lettertype bovenaan de pagina weergegeven op je website.

Onder het titelvak zie je de tekst “permalink”. Dat is het directe adres van de betreffende pagina. Bovendien is dit adres van belang voor je vindbaarheid in Google. Verwerk dus het belangrijkste zoekwoord van de betreffende pagina in deze URL. Er wordt automatisch een permalink aangemaakt op basis van je titel. Je kan deze wijzigen. Het is belangrijk dat je deze zo eenvoudig mogelijk houdt voor Google en andere zoekmachines. Hier kan je alvast meer lezen over permalinks.

Afbeeldingen toevoegen

Onder de permalink zie je de tekst “media toevoegen”. Via deze link kun je afbeeldingen en video’s op de pagina toevoegen.

Rechts naast de tekst “media toevoegen” zie je twee tabbladen : “visueel” en “tekst”. Het tabblad tekst is voor wanneer je HTML code wil gebruiken.Het tabblad “visueel” is de gewone “Word” weergave. Als je in dit tabblad teksten typt en deze bijvoorbeeld een andere kleur geeft of schuin zet, wordt dit ook zo op je website weergegeven.

De werkbalk in de WordPress tekst editor

Je tekst aanpassen kan heel gemakkelijk met de werkbalk die je bovenaan het tekstvak ziet. Deze ken je ongetwijfeld ook uit Word of een andere tekstverwerker. Op de eerste knop van de bovenste rij vind je een selectieveld met de tekst “paragraaf” (of “alinea”).

tekst aanpassen in wordpress

Als je daarop klikt zie je nog meer mogelijkheden. Als je een tekst selecteert kun je altijd een van deze mogelijkheden kiezen. Gebruik voor gewone tekst altijd “paragraaf” of “alinea”, voor de hoofdtitel Koptekst 1 (H1), voor de belangrijkste tussenkopjes gebruik je “koptekst 2”, voor iets minder belangrijke tussenkopjes gebruik je “koptekst 3” en voor de minst belangrijke tussenkopjes “koptekst 4”. Als je dat consequent doet heb je al een goede basis voor je SEO!

Pagina bewaren of publiceren

Eens je klaar bent kan je de pagina publiceren of opslaan als concept en later publiceren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hoe voeg je een nieuwe gebruiker toe in Wordpress?

Hoe voeg je een nieuwe gebruiker toe in Wordpress?

Wil je met meerdere personen een Wordpress website beheren? Dan is het handig om voor iedereen een aparte login aanmaken. Dit is veiliger en je kan zien wie welke wijzigingen gedaan heeft aan de site.

Zo voeg je een nieuwe gebruiker toe in Wordpress

Alleen een beheerder kan een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress of bestaande gebruikers bewerken.

Dat doe je als volgt:

Klik in het Wordpress admin menu op Gebruikers –> Nieuwe toevoegen

Nieuwe gebruiker toevoegen in Wordpress

 

 

 

 

 

 

 

Vul vervolgens de verplichte velden in en bepaal welke rol de nieuwe gebruiker krijgt.

De verschillende rollen binnen Wordpress

Beheerder (Administrator)

De beheerder heeft de meeste rechten. Hij of zij kan alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander theme installeren enzovoorts.

Redacteur (Editor)

De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren.

De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins, widgets enzovoorts.

Redacteur is dus de ideale rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.

Auteur (Author)

Een auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Deze persoon kan ook alleen eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.

Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.

Auteur is een prima rol voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor vaste gastbloggers.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten schrijven maar kan deze zelf niet publiceren. In plaats van de knop “publiceren” staat er bij iemand met de rol van schrijver “inzenden voor beoordeling”. Iemand met de rol van redacteur of beheerder moet het bericht vervolgens goedkeuren voordat het gepubliceerd wordt.

De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gastbloggers. Er is echter wel een nadeel bij deze rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen.

Het voordeel van abonnees is dat je hen wel persoonlijk kan begroeten als ze ingelogd zijn, en ze kunnen een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te vullen.