fbpx

Webshop eigenaar Katrien van over ondernemen

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. Aldus Wikipedia.

Wij vonden het de ideale gelegenheid om een vrouwelijke ondernemer aan het woord te laten. Webshop eigenaar Katrien Masschalck woont met haar gezin in een prachtig beschermd monument in Laakdal. Na haar studies Internationale politiek en journalistiek start ze als lifestyle coördinator bij Sanoma. De balans tussen werk en privé raakt zoek. Na een pauze om voor de kinderen te zorgen, beslist ze om een webshop met alleen maar Belgische merken (www.lesbelges.com) op te starten.

Wat deed je precies bij Sanoma?

Ik werkte als lifestyle coördinator bij Flair. Ik was verantwoordelijk voor de coördinatie van de beeldproducties. Een job die ik heel graag deed, maar op een bepaald moment begon ik me toch af te vragen of ik nog wel goed bezig was. Of dit het nu wel was. We wonen in een mooi huis, met grote tuin, maar hadden er eigenlijk amper deugd van. ’Morgens was ik vroeg weg en ’s avonds haalde ik als één van de laatste de kinderen op bij de opvang. Ik was constant aan het rushen. Als de puzzel niet meer klopt, moet je bekijken hoe je dat kan optimaliseren.

Wanneer heb je de knoop doorgehakt?

Na een tijdje wou ik weer terug aan de slag, maar zat ik nog steeds met vragen waar wellicht veel vrouwen mee worstelen. Hoe vind ik die balans? Wat doen we als de kinderen vakantie hebben of ziek zijn? Ik wou een beter evenwicht tussen werk en privé. Door zelfstandig voor een webshop te kiezen zou ik van thuis uit kunnen werken en mijn werkuren beter kunnen afstemmen op het gezin.

De keuze voor Belgische merken was evident. Die volgde ik op de voet door mijn werk bij Sanoma en ik shopte zelf ook zo veel mogelijk lokaal.

Wat was het moeilijkste?

Ik was nog nooit zelfstandige geweest, dus het was best een grote sprong. De schrik voor het onbekende. Het is springen en zwemmen en dat vraagt moed. Je moet een grote honger hebben naar nieuwe dingen en je moet ondernemingszin hebben. Maar ik ben heel positief ingesteld en ik ben ervan overtuigd dat je altijd je weg vindt ook al is dat met vallen en opstaan.

Heb je dan de balans tussen evenwicht en privé kunnen vinden?

Ik was er mij van bewust dat de eerste jaren loodzwaar gingen zijn. Het evenwicht was dan ook vrij snel zoek. Ik nam geen vakantie en werkte dag en nacht, maar ik kon er wel zijn voor de kinderen tussen het einde van de schooldag en bedtijd. Daarna begon ik gewoon opnieuw. Dat is keihard, maar het is je eigen zaak, dus je gaat er gewoon voor. Je kan je werk zelf inplannen, maar het is werken, werken, tot het er staat.

Iets wat veel werkende vrouwen hebben, is een schuldgevoel ten opzichte van hun gezin. Is dat iets waar jij ook meer worstelt?

Ik had zowel op het werk als thuis een schuldgevoel inderdaad. Op het werk omdat ik daar als coördinator niet van de eerste tot de laatste kon blijven. En bij het gezin omdat, ondanks ik al om 17u op het werk vetrok, toch nog heel vaak door het verkeer pas om 18.15u bij de opvang was. Dat schuldgevoel is een pak minder nu omdat ik er voor hen kan zijn op de momenten dat het nodig is. En op werkvlak moet ik nu alleen verantwoording afleggen bij mezelf. Het nadeel is natuurlijk wel dat ik zelf altijd op de laatste plaats kom. Eigen persoonlijke tijd is ook belangrijk, maar er zijn altijd andere dingen die voorgaan. Dat zou ik nog moeten leren om zo’n momentjes in te plannen. De vrije tijd die ik nu neem, komt er meestal op vraag van het gezin en in functie van het gezin. Maar als je je werk graag doet, dan wil je gewoon blijven gaan.

Zou je andere vrouwen aanraden om te starten met een webshop of eigen zaak?

Ja, ik zou het aanraden, maar start er niet ondoordacht aan. Er wordt soms te licht overgegaan. Velen beginnen eraan, maar stoppen na een aantal jaar met vaak nog een financiële kater achteraf. Voor diegenen die ervoor willen gaan, zou ik zeggen: doe het! Informeer je goed, maak een goed businessplan op. Zorg dat het businessplan klopt en dat het rendabel is. Neem een goede boekhouder onder de arm die jou kan ondersteunen. Zorg dat je voldoende financiële ruimte hebt. Het is een cliché, maar goed begonnen, is echt half gewonnen. Een slechte start kan fataal zijn.

En een goede IT-partner is natuurlijk ook héél belangrijk bij de start van een webshop. 😉

We zeggen vaak aan onze klanten dat een technisch sterke en goed functionerende webshop echt noodzakelijk is als je een rendabele online business wil uitbouwen. Hoe heb jij dat ervaren?

Als je het ineens goed wil aanpakken is starten met een goede webshop zeer belangrijk. En dan wil ik het hele pakket zeggen, ook de online marketing! Je mag nog zo’n mooie webshop hebben, als je geen budget hebt om je online zichtbaarheid te verhogen, kan je dit vergelijken met het openen van een prachtige winkel in een donkere achterhoek in Brussel waar niemand ooit komt. Je moet dat budget gewoon vrijmaken of al het geld dat je in de webshop gestoken hebt, is verloren. Als je er zelf weinig kennis van hebt, laat je je best ondersteunen op digitaal vlak.

Ligt dat aan de basis van het succes van les belges?

Dat is zeker en vast de sterke webshop in combinatie met een winkelconcept (shoppen op afspraak) en een heel duidelijke visie. De webshop hebben we bewust gebouwd in Magento omdat het een heel ruim basispakket had met nog heel veel groeimogelijkheden. Die duidelijke visie zou ik ook nog als tip willen meegeven aan startende ondernemers. Ga voor een zeer afgebakende doelgroep.

Welke dromen of ambities heb je nog voor les belges?

Aanvankelijk wou ik ook internationaal gevonden worden, maar nu ligt de focus op zo comfortabel mogelijk kunnen shoppen. Het moet bijna zoals in een winkel zijn. Als ik zelf op een té grote webshop terecht kom met een immens aanbod, haak ik snel af. Dus het moet overzichtelijk blijven, bezoekers moeten hun draai kunnen vinden. De webshop is nu heel mooi gemaakt en net geoptimaliseerd (upgrade naar Magento 2). Er moeten nog meer videobeelden op en meer blogberichten, maar dat is allemaal heel tijdrovend. Ik wil nog heel veel dingen doen en voortdurend optimaliseren, maar ik doe voorlopig nog alles alleen. Dus mijn grootste droom is misschien toch iemand die me kan ondersteunen om nog toffe dingen te kunnen doen met de shop. Ik zou ook graag een mooie, grote showroom hebben of misschien zelfs een vaste winkel. Ik ben alleszins nog niet rond met les belges.

We hebben dit interview ingepland naar aanleiding van internationale vrouwendag. Wat betekent dat voor jou?

Vrouwen zijn écht goed in multi-tasken en dat mag op zo’n dag wel eens in de verf gezet worden! Als vrouw ben je naast je werk toch ook heel vaak nog bezig met de meeste huishoudelijke taken, gaande van babysits regelen tot de was en de plas. Dat is niet altijd even evident en daarvoor wil ik die vele vrouwelijke ondernemers vandaag toch wel een dikke pluim geven! Maar alles wordt pas echt mogelijk als je de zaken bespreekbaar kan maken, als je samen met je partner kan zorgen voor een goed evenwicht. Want achter elke goede zakenvrouw staat ook een zorgende partner ;-). Hier thuis hebben we elk onze eigen uitdagingen en dromen en steunen we mekaar daar ook in. Zo heeft Carl vorig jaar 2 maanden lang de oceaan over geroeid… Niet evident als je een zaak en een gezin moet runnen, maar het is gelukt en het was heel verrijkend voor het hele gezin! Het is van onschatbare waarde om elkaar de ruimte te geven in wat je wil bereiken in het leven.

Verder vind ik Internationale vrouwendag vooral ook heel belangrijk voor die landen waar vrouwen nog een pak minder kansen hebben dan hier in België. Ik hoop dat vrouwenorganisaties voor hen blijven vechten.  Elke vrouw zou voor zichzelf moeten kunnen uitmaken wat ze wil doen in het leven! 

Bedankt voor dit aangename gesprek Katrien!

Foto: Thomas Lenaerts

LEES VERDER...

Misschien vind je dit ook leuk